lifecycle sm

Bioplastic

Duur
Het produceren en verwerken van bioplastic is nu nog een ingewikkelde en dure aangelegenheid. Maar naarmate aardolie schaarser en dus duurder wordt, zal het steeds beter kunnen concurreren met kunststof op oliebasis.

De belangrijkste voor- en nadelen van biopolymeren en bio-kunststoffen ten opzichte van traditionele kunststoffen.

1. Biopolymeren worden geproduceerd uit hernieuwbare grondstoffen. Hierdoor is men minder afhankelijk van fossiele grondstoffen en producenten hiervan. Men moet zich er echter van bewust zijn dat men eventueel wel afhankelijker wordt van nieuwe grondstoffen en de daarbij horende producenten.
2. De eigenschappen van biopolymeren lijken steeds meer op de eigenschappen van petrochemische kunststoffen. Dit komt ondermeer door additieven en voortschrijdende productietechnieken. Maar het is nog niet duidelijk of ze alle eigenschappen van de ‘petrochemische kunststoffen’ kunnen krijgen. Ook zijn de gebruikte additieven niet altijd afbreekbaar. De meeste bioplastics zijn nog steeds gevoelig voor warmte en vocht.
3. Biopolymeren zijn in veel gevallen een duurzaam alternatief voor petrochemische kunststoffen. Het grote voordeel is dat bioplastics soms kunnen worden toegepast in een gesloten kringloop, ook wel cradle-to-cradle geheten (C2C). Dit voordeel behoort echter niet alleen toe aan bioplastics.

Sommige petrochemische kunststoffen kunnen namelijk ook in een gesloten kringloop gebruikt worden, bijvoorbeeld PET flessen. Met toepassing in een gesloten kringloop wordt het verbruik van fossiele brandstoffen verminderd en de uitstoot van CO² beperkt.